perjantai 20. tammikuuta 2017

Tuntematon-peli ja muuta

Päättyneellä kurssilla on suunniteltu pelihahmoa Tuntematon-peliin. Teema valikoitui kevään Tuntematon sotilas -teatteriproduktioon liittyen. Juliste suunniteltiin edellisellä Julkaisu-kurssilla.

Hahmoa on suunniteltu luonnekuvausten pohjalta. Luonnekuvauksia löytyy erilaisista lähteistä, mm. äidinkielen oppikirjoista, wikipediasta ja youtubeen tallennetuista elokuvanäytteistä. Ja tietenkin Edwin Laineen ja Rauni Mollbergin elokuvista.

Hahmon valmistuttua tehtävänä oli suunnitella pelipakkauksen kansi, jossa esitellään pelihahmo, kuvaillaan hahmon luonne ja asema pelissä, kerrotaan myös lyhyesti pelin idea. Mikä peli on kyseessä? Korttipeli, lautapeli, shakki, konsolipeli, videopeli, roolipeli...

Pelikurssi kuuluu uuteen opetussuunnitelmaan (joka on voimassa nykyisillä ykkösillä), mutta teimme mediakakkosten kanssa ikäänkuin testikurssin, niin ensi vuonna olisimme varmemmalla pohjalla.

Opettaja sai hyvää ja perusteltua, kriittistäkin palautetta menneestä kurssista. Kiitos kaikille palautetta antaneille. Mainittakoon, että ryhmässäni on pari opiskeljiaa, joilla on vahvoja mielipiteitä peleistä ja niiden suunnitteluun liittyvistä asioista.

Vastoin yleisiä oletuksia kaikki eivät kuitenkaan ole erityisen kiinnostuneita pelimaailmasta. Mutta opettajana toivon, että siitä kiinnostuneet saisivat harjoitusta ja pohjaa suuntautuessaan pelisuunnittelun opintoihin ja töihin.

Kurssin tavoitteena oli tutustua erilaisiin peleihin, peligenreihin ja -hahmojen luonnetyyppeihin, harjoitella pelihahmon ja ympäristön ilmaisukeinoja, ja näiden harjoitusten pohjalta tehdä lopullinen suunnitelma pelihahmoksi. Tässä kurssissa peliympäristö jäi vähemmälle huomiolle.

Kurssin lopulla oli havaittavissa jonkin asteista "turnausväsymystä", sillä Tuntematon sotilas -teeman kanssa työskenneltiin koko syksy. Näin pitkä prosessi sopinee paremmin korkea-asteen opintoihin.

Kurssin ajankohtaan liittyi myös Helsingin kulttuurimatka. Kaikille yhteisinä kohteina olivat Emma, Ham, Ateneum ja Kiasma. Medialaiset kävivät myös Valokuvataiteen museossa Alec Sothin näyttelyssä. Kuvat kertoivat keskisen Amerikan, lähinnä maaseudun elämästä.

Kurssiin sisältyi myös yhteistyötä Savonlinnan Fotokerhon kanssa. Arvioimme n. 50 kuvaa heidän valokuvakilpailustaan. Tähän käytimme kuusi tuntia. Arviointeja olemme tehneet jo useana vuonna.

Lisäksi jokainen jätti  ehdotuksen Taikkari50-juhlavuoden tunnukseksi. Hyviä ehdotuksia tuli runsaasti, mutta mikään niistä ei kuitenkaan läpäissyt kriittistä raatiamme. Tulemme juhlavuoden aikana käyttämään Jasmin Pitkäsen (yo 2015) suunnittelemaa tatuointihenkistä tunnusta, jota on jo käytetty mm. kangaskassien printtinä. Tässä linkki kuvaan: Taikkari forever


Heikin kiinnostava  ehdotus juhlavuositunnukseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti